hits

Ok å tjene peanøtter i Statoil. Tilsvar til Gunnar Stavrum

Statoil-kaptein Helge Lund melder nå overgang til den britiske lilleputten BG Group. I prosessen gjør lønna hans et voldsomt byks fra nåværende 14 millioner til om lag 90 millioner i et normalår hos BG Group, melder Nettavisen.

Det er nesten en syvdobling av lønna. Det er bare å gratulere Helge Lund: Godt jobbet, Helge!! :))

HAPPY: Happy.

PEANØTT-LØNN. Nå er det på tide at venstresidens lønnskritikere holder munn, melder redaktør Gunnar Stavrum i en kommentar i dag, og kaller Lunds Statoil-lønn for peanøtter.

TILBUD OG ETTERSPØRSEL. Det er mulig 14 millioner er «peanøtter», Gunnar Stavrum. Men i så fall har Helge Lund tross alt giddet å sitte i sjefsstolen til Statoil i 10 år for peanøtter. Og da var det vel ikke uten videre noen grunn for Statoil - og indirekte: for fellesskapet - til å gi Lund noe mer enn «peanøtter» for innsatsen?

Lønnsforskjellen i gammel og ny jobb for Helge Lund er tross alt 760 millioner over en 10 års-periode. Hvorfor skulle vi betalt flinke Helge Lund over tre kvart milliard ekstra for en innsats han var villig til å gjøre i 10 år for «peanøtter»?

Og dette handler ikke om venstrepolitikk. Dette er ren tilbud og etterspørsel.


LØNN SOM FORTJENT: Dette er Helge Lunds lønningspose i Statoil. I tiden fremover blir det også rom for chilinøtter, cashew og macadamian nuts.

For 10 år siden ville Lund helt sikkert ikke fått samme lønn i BG Group (eller i et tilsvarende selskap), altså uten den lange erfaringen fra Statoil. Dette visste Helge Lund da han takket ja til Statoil. Ingen «lurte» den topp kvalifiserte siviløkonomen over til toppjobben i Statoil. Han kan regne selv.

GREIT MED ENDRING? Noen ville kanskje sett at flinke Helge Lund forble i Statoil lenger enn 10 år, og at man sånn sett burde jekket opp lønna hans. Det er imidlertid ikke sunt for noen å sitte for lenge i samme sjefsstol. Det er for eksempel ikke uten grunn at amerikanske presidenter ikke kan ta gjenvalg mer enn én gang (4 + 4, totalt 8 år).

I det siste har det ikke vært samme «schwung» over Statoil, og jeg synes Helge Lund har sett litt «grå» og uinspirert ut. Både Statoil og Lund kan ha godt av et skifte nå. Tipper Helge Lund gleder seg stort til nye utfordringer. Han ønskes all hell og lykke i ny jobb.


PÅ TIDE MED ET HAMSKIFTE:
Godt for både Lund og Statoil å få luftet ut.

PRESTISJE SOM LØNN. Lønnsnivået kan alltids diskuteres. Og kanskje har «høyresiden» (?) rett i at en del lederlønninger i norske statsbedrifter kunne oppjusteres noe.

Men det er langt fra selvsagt, enn si dokumentert, at vi «må» halse etter det voldsomme internasjonale nivået og matche dette hundre prosent, eller noe i nærheten.

For man kommer ikke utenom at det ofte er stor prestisje ved å lede statseide selskaper. Dette gjelder eksempelvis også Telenor, som også Stavrum nevner som eksempel. Få betviler den formidable innsats Jon Helge Baksaas i en årrekke har gjort for Telenor. Dette er heller ikke et ukjent fenomen på andre sektorer, eksempelvis dommerlønninger kontra inntektsnivået i advokatfirmaer. 

Hvis det er hold i argumentet om at det «private» lønnsnivået årelater statsbedriftene for lederkandidater, hvorfor ble da Lund og Baksaas rekruttert over fra hardkokte private konserner til peanøtter i «det offentlige»? Helge Lund kom fra stilling som konsersjef i Aker Kværner med tidligere erfaring blant annet som viseadministrerende direktør i Aker RGI. Baksaas hadde direktørerfaring fra Aker og TBK. På tross av «peanøtt-lønna» i Telenor har Baksaas faktisk vært i Telenor siden 1994, fra 2002 som konsernsjef. I 2012 tjente Baksaas omtrent som Lund, ca 14 millioner.

KURSFALL ER  «MONOPOLPENGER». Nyheten om Statoil-lederens avgang har gitt fall i Statoil-aksjen.

Det er imidlertid ikke mer enn å forventet at kursen umiddelbart faller når topplederen går. Underlig nok har Lund også gått «på dagen».

For eierne er det enn så lenge bare snakk om monopolpenger.

Det avgjørende er om skiftet medfører en langvarig kursnedgang for Statoil-aksjen. Det er det alt for tidlig å si noe om.

DÅRLIG EKSEMPEL. Det er nok av lederkandidater som er villig til å ikle seg prestisjen ved jobber i profilerte statseide bedrifter mot en «lavere» lønn. Det er ikke nødvendig å betale dem så inderlig mye mer enn de får nå. Disse gutta tjener omtrent det de skal ha.

Legg kanskje på en slant for min del, men vi trenger ikke overdrive.

Med tanke på Helge Lunds 10 år-lange innsats i Statoil for «peanøtter», er han iallfall et særdeles dårlig eksempel på at lederlønningene bør opp. 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar